Útmutató: Creative Color szerkesztések

A legtöbb esetben azon vagyunk, hogy a fényképeink a lehető legnagyobb arányban tükrözzék a valódi világot, mégis sokszor úgy érezhetjük, hogy ennek érdékebén tehetnénk többet is: valamit, ami különlegessé tenné, új életet adna nekik és életre keltené az unalmas realitást.

Ha nincs elég időnk, a ZPS-ben egy kattintással életre kelthetjük a képeinket.

Amit ma megtanulunk:

  • Gyors képszerkesztés a "Quick Filters" eszköz segítségével
  • Mire szolgálnak a különböző beállítások az "Enhance Colors"-ban?
  • Hogyan dolgozzunk a színcsatornákkal a "Curves"paneljén?
  • Hogyan változtassuk meg a Curves és az Enhance Colors segítségével a képeink színhangolását

1. Quick Filters

Quick Filters  (Shift+K)hasonló alapon működnek mint a valódi objektívekre csavarhaó szűrők, azzal a különbséggel, hogy tetszés szerinti mennyiségű effektet lehet "egymásra helyezni", pl. színeltolás + elmosódás + kontraszt csökkentés + Vignette korrekció... Az így létrehozott réteget használhatjuk a kép egészén..

TIPP: A Polaroid és a Diana szűrők az ugyanezt a nevet viselő készülékek fotóit szimulálva többek közt négyzetre vágják a képeket. Ezért, ha nem 1 : 1 formátú képeknél használjuk az említett szűrőket, számítanunk kell azzal, hogy a képek oldalait tartalmukkal együtt elveszítsük.

Original picture, Lomo, Black & White, Light Leak

A Quick Filters használata több mint egyszerű. Elég egy kattintás a választott filterre, és az röktön alkalmazva is van az adott képen. Hogy megkönnyítsük a kiválasztást, az előnézet megmutassa hogy az egyes filterek milyen hatást váltanak ki a képen, amihez elég csak az egérrel átfutni a filterek listája fölött. Amint megtaláltuk a megfelelőt, csak egy kattintás a kiválasztottra, majd az "Apply"-ra kattintva a szerkesztés kész is van.

Mi van akkor ha tudom, hogy később szeretnék használni egy adott szerkesztés formát mint Quick Filter-t, viszont az nincs a "beépített" Quick Filters-ben? Ezt egyszerűen beállíthatjuk a "Batch Filter"-ben és mentsük el. Ezzel hozzáadódik a Quick Filter listájához.

2. Enhance Colors

Enhance Colors  (CTRL+1) ablakja elérhető az Editor modul felső listáján; úgyszintén megnyithatjuk az eszköz panelen található "Filters (F)" ikonon keresztül. A funkció aktiválásával különböző tulajdonsággal rendelkező csúszka lista jelenik meg. Sajnos nem létezik pontos leírás, hogyan érjünk el bizonyos effektet. Az egyes csúszkák manuális megismerkedését illetve többszöri használatát követően, fogjuk tudni előre elképzelni azok hatását.

Az első három csúszka, Piros(Red), Zöld(Green), és Kék(Blue), az adott szín erősségét növeli/csökkenti. Az Árnyalat (Hue) a szineket a szomszédos árnyalatba mozdítja. Ezzel a csúszkával óvatosan kell bánni; máskülönben, a képnek olyan színkavalkádot ad, ami általában nem célja egy fotósnak sem.

A színek teltségét (Saturation) és élénkségét (Vibrance) egyszerűen kiemeli/halványítja vagy sötétíti/világosítja. A Lightness megvilágosítja a teljes képet, beleértve az árnyakat is.

A Contrast az amit a kompjúterek meglehetősen jól csinálnak, ezért is ajánlott az "Automatic contrast" mező bejelölése.

A Gamma a fény képen való szétosztódását határozza meg, de nincs hatással a kép legvilágosabb és legsötétebb részeire.

3. Görbék és szintek

A 17-es verzióban, a Curves  eszközök, a piros, zöld és kék színcsatornákkal való munkák támogatása érdekében fejlesztve lettek. Ezek használatával erősíthetjük, vagy elnyomhatjuk egyes színek hatását a képen.

There’s no silver bullet for work with histogram curves, just a golden rule: Dragging the curve upwards for green, blue, or red brightens that color; dragging it downwards darkens it. To quickly see how drastic your changes are, you can watch the histogram, and/or the picture itself. The rest is all about experimentation—so start experimenting!

Be sure to try out both Curves and Enhance Colors. Then stick with the tool that you find more comfortable.

ZONER software Kft.

Közép utca 16. 3. em. 305., 9024 Győr 
Adószám: 13576712-2-08  
Közösségi Adószám: HU13576712

 

Tel:   +36 20 234 3883

 

E-mail: sales@zoner.hu

 

 

 

 

 

   Íratkozzon fel

HÍRLEVELEINKRE!